
 

 

 

 

 

 

PROCUREMENT REFERENCE NUMBER 1-15.2-2020-EFITAP 

 Task-force for Nature related Financial Disclosures (TNFD) 

 

QUESTIONS AND ANSWERS 

  



Question 1 

 

Please can you advise a reasonable earliest possible start date for the work – in the case that we are 

successful in our proposal?  

Answer for question 1 

Work should start beginning of March. 

 

Question 2 

Financial Proposal Form: The form says that sums payable should be quoted excluding VAT. And that 

“EFI will, where applicable, pay VAT in addition to the sums stated.” We would like to better 

understand when this is applicable. 

Where experts work on this project are engaged by our company under a consultancy contract (not 

an employment contract), we must pay VAT on the supplier invoice, and may not be able to recover 

the VAT from the tax authorities. Where this occurs on other projects, donors generally cover the 

VAT element of costs also. 

If successful - will our company receive from EFI the value of VAT paid to suppliers in addition to the 

budgeted amount? So the theoretical total funding which may be received is €250,000 + VAT 

€50,000 = €300,000. (assuming VAT @ 20%) Please confirm? 

 

Answer for question 2 

EFI pays a fee rate to expert. There is no VAT component on fees. 

  



 

Question 3 

Technical Experts: We plan to list a communications capability in the technical experts section of the 
proposal. Initially we are planning to hire a specialist finance sector consultant to help us deliver the 
activities that would be due soon after the project starts. The consultant may hand over 
responsibilities to a permanent staff during the duration of the assignment so we would like to ask 
how best to represent this role and possible change in personnel in the budget? 
 

Answer for question 3 

 
The contract will be awarded to the tenderer which, complies with the minimum criteria, offers the 
best value for money as per the award criteria. During the implementation of a contract, changes 
cannot call into question the award of the contract. Change of the experts is regulated in the model 
contract (article 6.5). 


